Skip to main content

U12-laget steg till Ettan!


HIFK:s 2012 födda pojkars tävlingslag spelade en bra vårsäsong i Tvåan och steg till Ettan till höstsäsongen. Laget har förberett sig för den kommande säsongen i Ettan på ett träningsläger i Solvalla och i Helsinki Cupen.

Att stiga till Ettan var ett fint resultat av ett lag som spelat med sin nuvarande sammansättning i mindre än ett år. Dessutom spelade mer än hälften av lagets spelare förra säsongen i Trean och i laget spelar även flera 2013 födda spelare.

– Att laget steg till Ettan är ett bevis på att vår träningsmetod fungerar och vi har kunnat höja nivån på vårt spel, säger HIFK:s träningschef och lagets chefstränare Unto Virkkala.

HIFK:s träningsmetod har fokus på spelarutveckling

 

Under de senaste åren har föreningen byggt en mer målinriktad spelarstig i HIFK:s U10-U14 pojklag. I U12 målinriktade laget stöds spelarnas utveckling genom bland annat videoanalys- och självvärderingsmetoder, individuell träning, fotbollsskolan, fysikskolan, akademiverksamheten osv.

Både tränarna och spelarna fäster speciell uppmärksamhet vid detaljer i träningen och spelarutvecklingen.

– Kvalitet tas fram genom ett helhetsbetonat och detaljerat angreppsätt på spelarutvecklingen. Den målinriktade stigen lägger fokus på fotbollsfärdigheter, fysik, spelskicklighet, spelförståelse och mentala egenskaper. Dessa områden granskar vi i detalj. Det är viktigt att spelarna själva känner igen detaljerna och kan utveckla dem. När vi till exempel utvecklar individers passningsfärdigheter följer vi upp spelarnas skicklighet inom små områden som varierar från spelare till spelare. Med andra ord gör vi noggrann spelarspecifik coaching, säger Virkkala.

Utvecklingen av lagspelet är också uppbyggd i små delar.

– Exempelvis kontringsspelet utvecklas mångsidigt inom olika delar av planen för att skapa avslut av bra kvalitet. Det är viktigt att spelaren känner igen olika spelsituationer, fortsätter Virkkala.

Träningsmetoden hjälper också tränarna i att utveckla sig själva.

Laget förbereder sig för Ettan genom att höja på intensiteten och tävlingsinriktningen i träningarna

 

U12 joukkue Helsinki Cupissa

U12-laget i Helsinki Cup. Bild: Mirella Harri.

 

Laget har förberett sig inför den kommande höstsäsongen i Ettan bland annat genom ett träningsläger i Solvalla och genom att spela i elitgruppen i Helsinki Cup.

– Lägret i Solvalla och Helsinki Cup var viktiga i våra förberedelser inför höstens matcher. Vi har ökat intensiteten och tävlingsinriktningen i vår träning. I Helsinki Cup fick vi spela tuffa matcher som gav oss möjligheter att utvecklas på många olika sätt. Målet är att spelarna ska vänja sig vid de krav som spelandet i Ettan ställer”, säger Virkkala.

U12-laget spelar sin första Ettans match mot Lohjan Pallo den 27 juli 2024 i Lojo.

 

 

Unto Virkkala har tränat U12-laget (tävlings- och motivationsgrupp) sedan november 2023. I lagets tränarteam ingår också representationslagets spelare Aatos Rajanummi och Elias Kaukamo samt målvaktstränaren Akseli Suometsä.


Alla nya motiverade och målinriktade spelare är varmt välkomna och pröva till U12 Ettans lag. Vänligen kontakta .