< Jaakko Kivekäs

Representationslaget

Arnold Origi >

34

Tuukka Andberg

ÅLDER

21

KONTRAKT

2020+1

POSITION

Försvarare

MATCHER

4

MÅL

0

ASSISTS

0

OFFICIELLA MATCHER 2020 / UPPDATERAT 2.4.2020

Skaffa Tuukkas tröja!

Klubbar

  • -2016 PK-35
  • 2017- HIFK

Karriär

Mittbacken Tuukka Andberg började hålla på med fotboll i I-HK (Itä-Hakkilan Kilpa) från Vanda. Fotbollen finns starkt med i släkten, eftersom både hans pappa och hans kusiner har spelat fotboll i I-HK. Andberg spelade där under sina första år som fotbollsjunior, men flyttade senare till PK-35, där han höll till ända tills han kom till HIFK.

Andberg steg upp till PK-35:s och VJS sammansatta lag i A-pojkarnas Etta till säsongen 2015. Under vårvintern deltog laget också i A-pojkarnas FM-seriekval, men blev kvar i Ettan efter att det endast blev en vinst under kvalmatcherna. Andberg tog ändå sin plats i laget och spelade sin första match i A-pojkarnas Etta fem dagar innan han fyllde 17 år. Han fick ett stort ansvar hela säsongen igenom och fortsatte på samma sätt även år 2016. Då fick han också spela sex matcher i PK-35:s representationslag i division 3. Det blev fulla 90 minuter i alla de matcher han var med i och dessutom lyckades han också med att göra ett mål mot SexyPöxyt i seriens sista match. De goda och lovande insatserna väckte intresse även högre upp och Andberg fick under vintern komma till HIFK:s träningar för att visa upp sig. Testperioden ledde till ett kontrakt med Veikkausliigalaget.

Andbergs tid i HIFK började med att han spelade två cup-matcher med herrlaget och så spelade han också för HIFK:s A-pojkar i FM-seriekvalet. Pojkarna gick ända till FM-serien och Andberg spelade ännu sex matcher med dem under slutdelen av säsongen. Ju längre säsongen led blev han också en vanlig syn i division 3, där han spelade med HIFK:s andralag, som avancerade upp till Tvåan. Den unga mittbacken förekom nästan inte alls i herrlagets laguppställning, men han debuterade på Veikkausliiganivå i den kanske tuffaste möjliga matchen. Andberg blev nämligen inbytt i säsongens andra Helsingforsderby i juli 2017 i matchminut 70. Och för att dramatiken skulle vara så hög som möjligt, var han följande gång på planen i nästa derby, då han spelade fulla 90 minuter. 19-åringen övertygade på planen och fick spela från start i två Veikkausliigamatcher till i oktober. Dessutom spelade han i båda kvalmatcherna mot FC Honka, vilka ledde till att HIFK föll ner till Ettan.

Då representationslaget spelade i Ettan och andralaget i Tvåan under säsongen 2018, betydde det att man kunde upprätthålla en bred trupp, samtidigt som alla HIFK-spelare skulle kunna få speltid i en bra serie. Andberg tog stora framsteg i sin utveckling under vintern och tog en plats i förstalaget under säsongen. Han spelade 18 matcher och gjorde sitt hittills enda mål i HIFK:s förstalag i en bortamatch mot KPV i augusti. Efter en lyckad säsong skrev HIFK och Andberg under ett nytt kontrakt, som skulle ge mittbacken chansen att kämpa om speltid i Veikkausliiga under säsongen 2019.

Under inledningen av säsongen blev Andbergs roll ännu liten, men från och med slutet av juni var han återigen en regelbunden spelare i laguppställningen. Han var på plan i de sex sista matcherna i grundserien och fick två hela matcher även i den nedre fortsättningsserien under hösten. I och med den växande speltiden nådde Andberg sin följande milstolpe på karriären, då han på hösten kallades till Finlands U21-landslag inför några EM-kvalmatcher. Fastän han ännu inte fick speltid i landslaget är den första landslagskallelsen en fin belöning och ett bevis på det hårda jobbet och den utveckling han nått som fotbollsspelare. Detta arbete får han nu fortsätta med i HIFK under säsongen 2020. Trots sin unga ålder hör den 21-åriga mittbacken redan till de mest långvariga HIFK-spelarna i det nuvarande laget och är dessutom en av HIFK-supportrarnas favoritspelare.

Tuukka Andberg
30.01.2020

Tuukka Andberg jatkaa HIFK:n puolustuksessa

LUE ARTIKKELI
12.12.2017

Tuukka Andberg jatkaa HIFK:ssa

LUE ARTIKKELI
20.01.2017

Tuukka Andberg ja HIFK sopimukseen

LUE ARTIKKELI