Representationslaget

Joel Mero >

1

Otto Huuhtanen

ÅLDER

20

KONTRAKT

2022

POSITION

Målvakt

MATCHER

0

NOLLOR

0

OFFICIELLA MATCHER 2020 / UPPDATERAD 2.4.2020

Skaffa Ottos tröja!

Klubbar

  • -2016 Ilves
  • 2016-2019 Newcastle (ENG)
  • 2020- HIFK

Karriär

Otto Huuhtanen, som i slutet av år 2019 anlände för att förstärka HIFK:s målvaktssektion, åkte ut i världen redan för fyra år sedan med intentionen att bygga upp sin väg till toppen av fotbollsvärlden. Den 20-åriga Tammerforsbördiga målvakten landade i Norra England i och med att han fick en kallelse till Newcastles träningsläger, under vilket han lyckades övertyga klubbledningen med sina lovande insatser. Ilves-fostrade Huuhtanen spelade hela sin juniortid i sin moderklubb innan han skrev sitt första proffskontrakt på tre år med Newcastle United.

Att bli målvakt var något som stod klart för Otto redan som barn, då han redan i alla gårdsplansspel oberoende av gren sökte sig till målvaktspositionen. Han höll även länge på med ishockey, men gjorde sitt slutliga val av idrottsgren som 12-åring. Efter det satsade han helhjärtat på att rädda bollar i Ilves. Den 190 centimeter långa Huuhtanen har alltid haft en hög ambitionsnivå och han inledde sin landslagskarriär redan i de yngsta åldersklasserna som 15-åring. Senare har han även hört till U18-landslagets tongivande spelare.

Som 16-åring fick Otto en chans att visa upp sig på ett testläger hos den engelska klubben Norwich, men perioden ledde inte till ett kontrakt. Ett nytt tillfälle dök dock upp redan under samma år och den gången var det Newcastle United som bjöd in den unga finländska målvakten på ett testläger. Lägret gick bra och Huuhtanen blev erbjuden ett kontrakt med Newcastle United. Själv ansåg han att han skulle ha de bästa möjligheterna till att skapa en internationell karriär och till att utvecklas på en högre nivå genom att flytta till England. Huuhtanen höll mest till på U18-åldersklassens träningar, men kom under sina tre år i Newcastle även att träna med U19- och U23-lagen. Dessutom fick han också spela en match för Newcastles U23-lag.

Då kontraktet med Newcastle tog slut år 2019 var det inte aktuellt med en fortsättning, vilket gjorde att Otto, som haft problem med skador, flyttade tillbaka till Finland. Han skrev på ett treårskontrakt med HIFK under hösten 2019 och upplevde att HIFK skulle erbjuda den bästa möjliga vägen till utveckling och till att ta sig tillbaka utomlands. Samarbetskontraktet med MYPA var också en faktor som påverkade Huuhtanens val av klubb, eftersom han då eventuellt kunde få speltid i Ettan, ifall han inte genast skulle lyckas få det i HIFK:s representationslag. Den talangfulla målvakten passade även in i HIFK:s plan att ha en A-landslagsmålvakt i laget. Just nu håller Huuhtanen på med rehabilitering efter skadan och kämpar under den kommande säsongen om speltid tillsammans med HIFK:s tre andra målvakter.

29.08.2019

HIFK värvar målvakten Otto Huuhtanen

LÄS ARTIKEL