< Jukka Halme

Representationslaget

Jabar Sharza >

9

Luís Henrique

PÅ LÅN FRÅN VEJLE BK
ÅLDER

22

KONTRAKT

2020

POSITION

Anfallare

MATCHER

5

MÅL

1

ASSIST

0

OFFICIELLA MATCHER 2020 / UPPDATERAT 9.4.2020

Skaffa Luís matchtröja!

Lag

  • -2013 Flamengo (BRA)
  • 2013-2016 Botafogo (BRA)
  • 2017 Atlético PR (BRA)
  • 2017-2018 Feirense (POR)
  • 2018 Nacional SP (BRA)/Grêmio B (BRA)
  • 2019 Oeste (BRA)
  • 2019- HIFK

Karriär

Den brasilianska anfallaren Luís Henrique, eller som till sitt fulla namn heter Luís Henrique Farinhas Taffner, föddes i Vila Velha i delstaten Espírito Santo vid den brasilianska kusten (drygt 500 kilometer norrut från Rio de Janeiro längs med stranden). Under sina år som juniorspelare spelade Luís i olika lag i Rio de Janeiro, till exempel i juniororganisationerna hos Flamengo och Botafogo. Hans talang för fotbollen syntes redan under unga år och han fick göra sin debut på herrnivå redan som 17-åring. Luís första match i Botafogos seniorlag, som då spelade på den näst högsta serienivån i Brasilien, ägde rum i en hemmamatch mot Sampaio Corrêa i juli 2015. Han gjorde två mål för sitt lag i debutmatchen, som slutade i en 5-0 -seger.

Tack vare den lysande debutmatchen var Luís Henrique ett ständigt förekommande namn i Botafogos laguppställning under hela sommaren 2015. Senare under hösten blev han uttagen till sitt hemlands landslag till VM för U17-åldersklassen i Chile. Luís gjorde ett mål i VM-slutspelet för sitt Brasilien, som tog sig ända till kvartsfinal i slutspelet innan det blev förlust med 3-0 mot den kommande världsmästaren Nigeria.

Efter VM-slutspelet fick den unga anfallaren ändå avsluta säsongen med seger, eftersom Botafogo steg upp till den högsta serien i Brasilien vid säsongens slut. Luís Henrique fortsatte i laget även efter avancemanget, men fick betydligt mindre ansvar i och med att serienivån blev tuffare. Efter en säsong med små spelminuter valde han att lämna Botafogo och flytta till en ny adress. Hans nya lag blev Atlético PR från staden Curitiba, men han fick inte den speltid han hade önskat i den nya miljön heller. Därmed åkte Luís Henrique till Europa och Portugal under sommaren då en möjlighet till det öppnade sig.

Luís Henriques nya lag blev Feirense från den portugisiska ligan. Han var med i laguppställningen i alla matcher under början av säsongen, men kom ändå inte alltför ofta in på planen från avbytarbänken. Luís gjorde sitt första mål på nästan två år i en cup-match i oktober innan han stötte på nya motgångar i form av en skada. Det tog ett par månader för honom att återhämta sig efter skadan och han lyckades inte längre efter den komma tillbaka och kämpa om speltid i Feirenses representationslag.

Efter säsongen i Portugal återvände Luís Henrique till sitt hemland, där han hade ett svårt år framför sig, innan han skrev på ett kontrakt med HIFK i maj 2019. På grund av reglementet gällande spellov spelade han sin första Veikkausliigamatch först i juli. Han lyckades utmärkt under sin första säsong i Finland och var till slut HIFK:s näst bästa målskytt, trots att han bara var med under den senare halvan av säsongen. I och med att han lyckades stiga tillbaka till att vara en av sitt lags nyckelspelare efter några svårare år väckte han även en del intresse utomlands. Till slut skrev han kontrakt med HIFK:s samarbetslag Vejle BK i Danmark, men han fortsätter i HIFK med ett lånekontrakt hela säsongen 2020 enligt en överenskommelse mellan klubbarna.

Tulikoe: Luís Henrique & Erikson Carlos

KOLLA VIDEO

Juniorerna fick besök av proffsen

LÄS ARTIKEL

HIFK:s anfall får förstärkning

LÄS ARTIKEL