Skip to main content

< Moshtagh Yaghoubi

Representationslaget

Juanan Entrena >

8

Jukka Halme

ÅLDER

36

KONTRAKT

2021

POSITION

Mittfältare

Skaffa Jugis matchtröja!

Klubben

  • -1996 KäPa
  • 1996-2000 HIFK
  • 2001-2006 PK-35
  • 2007 HIFK/PK-35
  • 2008 HIFK
  • 2009-2010 PK-35 Vantaa
  • 2011- HIFK

Karriär

Jukka Halme, som började spela fotboll i KäPa, spelade även i HIFK redan under sina år som juniorspelare, innan HIFK:s juniorverksamhet flyttades under PK-35:s brand vid millennieskiftet. ”Bragus Gattuso” återvände till HIFK först till säsongen 2007, då representationslaget ännu spelade i division 3 och efter det har han enbart spelat i HIFK med undantag för säsongerna 2009 och 2010, då han spelade för PK-35 Vantaa. Halme har representerat HIFK på fyra olika serienivåer och är från det nuvarande laget den enda spelaren som spelat i HIFK:s representationslag redan på distriktsserienivå.

Under sin karriär har Halme varit med om att lyfta upp HIFK till Veikkausliiga åren 2014 och 2018, samt från Tvåan till Ettan år 2013. I och med avancemanget år 2014 fick Halme göra sin debut på den högsta serienivån som 29-åring i HIFK:s första Veikkausliigamatch genom tiderna mot IFK Mariehamn. ”Jugi” byttes in till andra halvlek i Mariehamn. Säsongen var väldigt lyckad för både HIFK och Halme; HIFK blev sjunde i tabellen och Halme visade att han spelmässigt höll bra Veikkausliiganivå.

Säsongen 2016 var betydligt besvärligare. HIFK låg bland de sista lagen hela säsongen igenom, vilket ledde till att långvariga chefstränaren Jani Honkavaara ersattes av Antti Muurinen i juli. Halme skadade sig redan i början av säsongen och kunde inte spela förrän i slutet av september. Därmed blev det endast åtta matcher för honom under hela säsongen. Följande säsong påvisade han dock att han återhämtat sig helt och hållet från skadan och kunde återigen bli den tongivande spelaren på mittfältet som IFK-publiken hade vant sig vid att se. Halme spelade nästan alla matcher säsongen 2017, men för lagets del var säsongen riktigt svag och säsongen slutade med att laget föll till Ettan efter ett tvådelat ligakval mot FC Honka.

Som alla vet så blev visiten i Ettan endast ett år lång och Halmes karriär på HIFK:s mittfält fortsatte självfallet. Han var en av de viktigaste spelarna i laget som vann Ettan och steg tillbaka till Veikkausliiga. Laget visade trots alla förhandsodds att man kommit till ligan för att stanna och Halme axlade återigen ett stort ansvar på mittfältet. Supportrarnas favoritspelare gjorde sitt första mål under den nya Veikkausliiga-tiden två dagar efter att han fyllt 34 år i en hemmamatch mot VPS.

I bortamatchen mot FC Lahti den 28.9.2019 uppnådde Halme 200 seriematcher i HIFK-skjortan och av dem är 82 matcher i Veikkausliiga, 77 matcher i Ettan, 36 matcher i Tvåan och sju matcher i division 3. Halme har gjort sammanlagt 30 mål under den här tiden och det kan nämnas att han speciellt under säsongerna 2012 och 2013 ofta också var ett säkert val i förvaltandet av straffsparkar.

Halme är känd för sin hårda spelstil och har under årens lopp även fått en del varningar. Han spelar ändå framför allt hårt men regelrätt, vilket man kan se till exempel i att han bara fått ett rött kort under hela karriären (två varningar i hemmamatchen mot RoPS säsongen 2015). Utöver det hårda spelet har ”Jugi” en hård arbetsmoral och har alltid klarat av att höja den egna nivån då han har stigit upp till en tuffare serienivå. I spelet med bollen är Halme bra på att passa och tar ibland även längre frisparkar. Han skjuter sällan, men då han gör det är skottet så gott som alltid också väldigt tungt.

15.1.2021

PRESSMEDDELANDE: Jukka Halme fortsätter i HIFK

LÄS ARTIKEL
02.08.2019

HIFK utnyttjar optionen i Jukka Halmes kontrakt

LÄS ARTIKEL
11.12.2018

Jukka Halme fortsätter i HIFK

LÄS ARTIKEL