• 2019- HIFK
    • MYPA

Karriär

Tino Palmasto spelade som junior i Kervo i PK Keski-Uusimaa innan han flyttade till FC Honka inför säsongen 2015. Han spelade för Honkas junior- och reservlag i sammanlagt fyra säsongers tid. Sina första matcher på herrnivå spelade han redan under säsongen 2017 i division 3 i Honka/Akatemia-laget.

Den unga mittbackens karriär tog ett stort steg framåt under vintern 2019, då HIFK tog kontakt och erbjöd honom ett kontrakt med laget som nyss stigit till Veikkausliiga. Palmasto fick ett stort förtroende under Finska Cupen då han spelade fulla 90 minuter i sammanlagt fyra matcher under Cupens gruppspel. HIFK-debuten inträffade redan i hans allra första match, som dessutom var ett derby mot HJK. Då spelade Palmasto de sista 24 minuterna istället för Hannu Patronen, som gick av planen på grund av skada.

HIFK:s lag förstärktes en hel del under vårvintern, vilket ledde till en allt större konkurrens om speltid i representationslaget. Palmastos debuterade i Veikkausliiga i slutet av maj i en hemmamatch mot VPS. Även i den matchen blev han inbytt på Patronens plats. Matchen blev historisk, eftersom Palmasto lyckades göra sitt första ligamål genast i debutmatchen. Målet kom efter att han varit drygt 20 minuter på planen, då ett långt inkast hittade honom framför målet. VPS reducerade ännu under slutminuterna, men HIFK vann till slut matchen med 2-1. Palmasto fick spela även i följande hemmamatch mot SJK och då spelade han andra halvlek efter att ha blivit inbytt istället för Tero Mäntylä, som blev skadad precis innan pausen.

Efter matchen mot SJK fick Palmasto inte mera speltid i HIFK:s Veikkausliigalag, men i juli lånades han ut till MYPA i Ettan. I Myllykoski fick han värdefull speltid på herrnivå och Palmasto spelade fulla 90 minuter i alla matcher under slutdelen av säsongen. MYPA gick igenom en svår säsong, men lyckades till slut behålla serieplatsen, vilket gav säsongen ett positivt slut. Efter att lånekontraktet tagit slut återvände Palmasto till HIFK och är nu i och med de värdefulla matchminuterna från ifjol betydligt mer färdig för att kämpa om speltid i HIFK:s representationslag. Han har fått mer styrka och kraft till sitt eget spel från matcherna i Ettan och kan dra nytta av sin längd i försvarsspelet.