< Macario Hing-Glover

Representationslaget

Adama Fofana >

23

Nikolas Saira

ÅLDER

21

KONTRAKT

2020

POSITION

Anfallare

MATCHER

3

MÅL

0

ASSISTS

0

OFFICIELLA MATCHER 2020 / UPPDATERAT 2.4.2020

Skaffa Nikkes tröja!

Klubbar

  • -2015 FC Honka
  • 2016 FC Espoo
  • 2017- HIFK

Karriär

21-åriga Nikolas Saira, som oftast ses som ytteranfallare, inledde sin fotbollsbana som junior i olika lokala lag i Esbo, innan han i januari 2017 flyttade till HIFK i Veikkausliiga. Saira, som har spelat för olika ungdomslandslag, har under de senaste åren även spelat som stigande ytterback och hämtar som den snabba spelaren han är mer löpningsstyrka till kanten. Han är också bra på att modigt utmana motståndaren och på att slå bra inlägg under den sista tredjedelen i anfallet.

Sairas förstalag var EBK från mellersta Esbo, innan han flyttade till FC Honkas A-pojkar, som spelade på FM-nivå. 2015 fick han för första gången en kallelse till Finlands U17-landslag, där han debuterade i juni i en match mot Estland. Totalt blev det sex matcher och ett mål i landslaget. Ett år senare flyttade den unga yttern till FC Espoos herrlag och spelade dessutom fyra matcher i U18-landslaget. I de här matcherna stod han för två mål, varav det andra var ett segermål mot Tjeckien i en match i september.

Följande år skrev den lovande 17-åringen på sitt första proffskontrakt för de två följande åren med HIFK. Utöver Antti Muurinens Veikkausliigalag spelade Saira även i HIFK:s junior- och andralag, samt även en match i det dåvarande samarbetslaget Gnistan. I Finska Cupen i början av 2017 spelade han fyra matcher. Under säsongen steg han även till Finlands U19-landslag, där han slutligen spelade en internationell träningsmatch i augusti 2017.

HIFK tvingades hämta ny fart från Ettan säsongen 2018. Saira spelade 12 matcher och var med om att lyfta upp laget tillbaka till den högsta serien, varefter han skrev på ett nytt kontrakt med HIFK för säsongen 2019. Innan han ryckte in i armén på sommaren hade han en stor roll i laget och tog även steget upp till U21-landslaget. Optionen för säsongen 2020 användes, vilket betyder att Saira nu inleder sin fjärde säsong i HIFK. Han har en klar målsättning för den kommande säsongen, dvs. att han nu vill göra sitt slutliga genombrott till den följande nivån som spelare.

26.07.2019

HIFK sopinut jatkosta neljän pelaajan kanssa

LUE ARTIKKELI
23.01.2019

Nikolas Saira ja HIFK jatkosopimukseen

LUE ARTIKKELI
16.01.2017

HIFK sopimukseen viiden juniorimaajoukkuepelaajan kanssa

LUE ARTIKKELI