< Jani Bäckman

Representationslaget

Kevin Larsson >

18

Matias Hänninen

ÅLDER

29

KONTRAKT

2020

POSITION

Försvarare

MATCHER

2

MÅL

0

ASSISTS

0

OFFICIELLA MATCHER 2020 / UPPDATERAT 2.4.2020

Skaffa Masas tröja!

Klubbar

  • -2009 FC Kontu
  • 2010- HIFK
    • 2011 FC Kontu
    • 2011 Kiffen

Karriär

Matias Hänninen inleder nu sin 11. säsong i HIFK:s representationslag och är av de nuvarande spelarna den som representerat HIFK längst utan avbrott. Hänninens och HIFK:s gemensamma resa började säsongen 2010 då HIFK ännu spelade i Tvåan: han kom under vintern med på träningarna och skrev till slut på ett kontrakt med HIFK innan säsongen körde igång. 19-åriga Hänninens första säsong omfattade 20 matcher i Tvåan samt tre mål. Lagets säsong slutade också på ett oförglömligt sätt, då HIFK avancerade till Ettan efter att ha besegrat både Ilves och FC Santa Claus i kvalet till Ettan.

”Masa” fortsatte i laget även i Ettan, men fick väldigt knappt med speltid i representationslaget under 2011. Han spelade endast tre matcher i Ettan, men upprätthöll matchformen genom att spela i såväl fostrarlaget FC Kontu som i Kiffen i en månad. HIFK lyckades hålla sin plats i Ettan, men den kommande säsongen 2012 blev en mycket svår historia, som slutade i en sistaplats för laget. På en personlig nivå var säsongen däremot bra för Hänninen, som under säsongen blev en ordinarie spelare i öppningselvan. ”Masa” spelade i alla utom en match och spelade från start i alla de matcher han spelade.

Hänninen fortsatte i laget som hade fallit till Tvåan och spelade alla utom en match också under säsongen 2013 – även denna gång från start i alla matcher. Han utmärkte sig också som målskytt och stod för hela sju mål under säsongen, något som fortfarande är hans personliga målrekord för en säsong. Laget stod för en jämnstark säsong och steg tillbaka till Ettan efter seger mot PS Kemi i ett tvådelat kval. Hänninen, som under vintern även spelade ett par matcher i HIFK:s futsallag, fortsatte på samma sätt i Ettan 2014 och spelade nu fulla 90 minuter i säsongens alla matcher. Han gjorde sex mål under säsongen, som slutade i ett historiskt avancemang till Veikkausliiga.

Under den första Veikkausliigasäsongen på karriären minskade Hänninens speltid i jämförelse med vad den varit under de senaste åren. Han spelade endast 16 matcher, varav över hälften dessutom under säsongens första halva. I juni spelade han även en match för Gnistan i Tvåan för att upprätthålla matchformen. 2016 tog han en större roll och blev återigen en av nyckelspelarna, något som han även förblev ända fram till lagets degradering från ligan hösten 2017. Hänninen gjorde ett mål under både 2016 och 2017.

Efter steget ner till Ettan blev långvariga tränaren Teemu Kankkunen utnämnd till chefstränare för HIFK:s representationslag. Många av HIFK:s trotjänare fortsatte i laget och en av dem var naturligtvis Matias Hänninen. Under säsongen 2018 i Ettan spelade han totalt 22 matcher och var med starkt med om att lyfta tillbaka HIFK till ligan. Laget lyckades med sin målsättning och Hänninen var en av de första publicerade spelarna i det nya Veikkausliigalaget. Hans första match år 2019 var först i maj mot KPV, men efter det fick han mer speltid under sommaren och var i öppningselvan i samtliga matcher i fortsättningsserien under slutsäsongen. I augusti fick ”Masa” ett pris för sina 200 spelade seriematcher i HIFK-skjortan i Veikkausliiga, Ettan och Tvåan. HIFK och Matias Hänninen kom överens om ett nytt ettårigt kontrakt i januari 2020.

Matias Hänninen jatkaa IFK:ssa

LUE ARTIKKELI

Matias Hänninen – 200 peliä Tähtipaidassa

LUE ARTIKKELI

Matias Hänninen jatkaa HIFK:ssa

LUE ARTIKKELI