< Tino Palmasto

Representationslaget

Jeremiah Streng >

17

Jani Bäckman

ÅLDER

32

KONTRAKT

2021

POSITION

Mittfältare

Skaffa Bäris tröja!

Klubbar

  • -2007 HJK/Klubi 04
  • 2008 FC Honka
  • 2009 FC Haka, Klubi 04
  • 2010 FF Jaro
  • 2011-2012 FC Lahti
  • 2013-2014 FC Viikingit
  • 2014 PK-35 Vantaa
  • 2015- HIFK

Karriär

Jani Bäckman hör till HIFK:s erfarna garde i och med att karriären på herrnivå började redan säsongen 2007. Sin debut gjorde han i Klubi 04 i Ettan efter att ha flyttat till HJK:s organisation tre år tidigare från fostrarföreningen IF Sibbo-Vargarna. Bäckmans första säsong i Ettan gick bra och efter dess slut skrev han på ett kontrakt med Veikkausliigalaget FC Honka. Den första säsongen uppe i finrummet omfattade sammanlagt 11 matcher, under vilka Bäckman även gjorde ett mål.

Kontraktet med FC Honka täckte även säsongen 2009, men Bäckman flyttade redan i mars till FC Haka med ett lånekontrakt, efter att ha spelat ett par Ligacup-matcher för Honka under vårvintern. Han spelade Veikkausliiga i laget från Valkeakoski i åtta matcher under början av säsongen, men lyckades ändå inte ta en mer ordinarie roll åt sig. Han återvände till Esbo i augusti och kom där in från bytesbänken i en match, innan han flyttade tillbaka till Klubi 04 i Ettan. Slutet av säsongen där gick riktigt bra för Bäckman, som då spelade som anfallare: han gjorde fem mål på sju matcher. Det starka slutet på säsongen gjorde att en ny möjlighet till spel på liganivå öppnades och Bäckman fortsatte sin färd till Jakobstad och FF Jaro.

Sejouren i Jakobstad blev en säsong lång för Bäckman, eftersom den blev besvärlig på grund av skador. Bäckman var inte i spelskick under så gott som hela sommaren och därmed flyttade han tillbaka söderut inför den nya säsongen. Han skrev på ett kontrakt med FC Lahti, som fallit ner till Ettan. Bäckman fick mycket ansvar i Lahtis och var med om att lyfta upp laget tillbaka till Veikkausliiga. Han fortsatte i laget även under den efterföljande säsongen och stod för två mål på 28 Veikkausliigamatcher.

Efter två säsonger i FC Lahti återvände Bäckman till huvudstadsregionen, där hans nya lag blev FC Viikingit i Ettan. Under årens gång hade Bäckmans roll blivit mer defensiv i jämförelse med hans första proffsår, då han spelade i anfallet. Det blev fotboll i Viikingit i ett och ett halvt år, innan han flyttade till PK-35 Vantaa i september 2014, efter att Nordsjölaget fastnat i botten av serietabellen. 2015 återvände Bäckman till Veikkausliiga och har sedan dess representerat HIFK i sammanlagt 126 matcher i Veikkausliiga, Ettan, Finska Cupen och Ligacupen. Han har gjort 11 mål i HIFK-skjortan.

Bäckman är en mångsidig trotjänare som under sin tid i HIFK stundvis även spelat som mittback – och dessutom en gång som målvakt! Det här skedde i mars 2017 i en Cup-match mot HJK, då HIFK:s dåvarande målvakt Carljohan Eriksson fick rött kort i matchminut 87, då HJK ledde med 3-0. HIFK hade redan använt alla sina byten, så Bäckman fick ställa sig i målet för slutminuterna. HJK fick dessutom en straffspark i situationen som ledde till Erikssons utvisning och till HIFK-publikens stora förtjusning lyckades Bäckman rädda straffen. Trots den sensationella starten i målet lyckades HJK göra ännu ett mål på stopptid och vann sedan matchen med 4-0.

8.1.2021

PRESSMEDDELANDE: Jani Bäckman skriver på nytt kontrakt

LÄS ARTIKELN