< Tuukka Andberg

Representationslaget

Vitinho >

77

Arnold Origi

KEN/NOR
ÅLDER

36

KONTRAKT

2020

POSITION

Målvakt

MATCHER

4

NOLLOR

0

OFFICIELLA MATCHER 2020 / UPPDATERAT 2.4.2020

Skaffa Arnolds tröja!

Klubbar

  • -2006 Mathare United (KEN)
  • 2006 Tusker FC (KEN)
  • 2007-2010 Moss FK (NOR)
  • 2011 Fredrikstad (NOR)
  • 2012 Ullensaker/Kisa (NOR)
  • 2013-2017 Lilleström (NOR)
  • 2018 Sandnes Ulf (NOR) / Kongsvinger (NOR)
  • 2019- HIFK

Karriär

Ända sedan den förra säsongen har HIFK:s mål vaktats av en exceptionellt passionerad idrottare med en stor personlighet. Arnold Origi, som föddes och växte upp i Nairobi i Kenya, kommer från sitt hemlands kanske mest kända fotbollssläkt: Arnolds pappa Austin och hans farbror Gerald spelade långa karriärer på den högsta serienivån i Kenya. Arnolds andra farbror Mike flyttade till Belgien, där han spelade en långs proffskarriär. Mikes son Divock, som alltså är Arnolds kusin, representerar den engelska storklubben Liverpool.

Att Origi blev målvakt hände sig av en slump i samband med gatuspel under juniortiden. Enligt honom själv kunde det finnas enbart en tillgänglig boll per hundra unga fotbollsspelare, så man var tvungen att hitta på kreativa lösningar för att få spela så mycket som möjligt. Om en spelare gjorde mål i en straffläggning, fick man sedan fälla bort vem som helst ur tävlingen. Arnold hörde till den egna bekantskapskretsens bästa målskyttar och därmed blev han ofta vald bland de första spelarna då någon skulle fällas ut. Då bestämde han sig för att ställa sig i målet för att få spela så mycket som möjligt – och resten är historia.

Arnold Origis första lag på seniornivå var Nairobilaget Mathare United i den kenyanska ligan. Laget grundades på 1990-talet för att ge alla de barn som levde i Nairobis slummer en chans att spela fotboll. Det här värdefulla arbetet gav utdelning, eftersom Mathare United under hela 2000-talet räknades som en av Kenyas bästa fotbollsföreningar. Origi blev snabbt förstamålvakt i sitt lag och flyttade sommaren 2006 till Tusker FC, som är ett av Kenyas genom tiderna mest framgångsrika fotbollslag. Origis tid i den nya klubben blev dock kort, för vintern 2007 fick han delta i en testperiod i Norge, varefter han skrev på ett kontrakt med Moss FK.

Moss FK, som spelade på Norges näst högsta serienivå, blev slutligen Arnold Origis lag i fem säsongers tid. Han anpassade sig bra till den nya hemstaden och spelade 24 matcher redan under sin första säsong i Norge. Moss hörde till mittenskiktet under Arnolds tre första säsonger, men 2010 blev laget femtonde i tabellen, vilket betydde att division 2 kallade. Origi fortsatte i Moss ännu säsongen 2011 i division 2 och samarbetade då för första gången med HIFK:s chefstränare Tor Thodesen, som anställdes som ny chefstränare för Moss efter att laget fallit till Tvåan. Origi agerade som förstamålvakt och fick under samma säsong även prova på att spela i den norska ligan då han lånades ut till Fredrikstad. Moss steg inte tillbaka till Ettan och därmed började Origi se sig om efter en ny klubb efter säsongens slut.

Säsongen 2012 spelade han för Ullensaker/Kisa i Ettan, innan han inför säsongen 2013 tog steget upp till ligan och Lilleström. Han blev Lilleströms förstaval mellan stolparna under sin andra säsong i laget och höll samma roll ända till slutet av år 2017. Lilleström hör inte till de största klubbarna i Norge och höll till i mittenskiktet under hela den tiden som Origi spelade för laget, men lyckades vinna Cup-mästerskapet under säsongen 2017. Då blev den 34-åriga målvakten kallad till en testperiod med engelska Crystal Palace, även om det inte blev något kontrakt mellan honom och klubben. Han återvände till Norge, men då Lilleström redan hade hunnit anställa en ny målvakt istället för Origi, fick han söka en ny adress någon annanstans. Till slut spelade Origi säsongen 2018 i norska division 1 där han spelade för både Sandnes Ulf och Kongsvinger, innan han flyttade till Finland och HIFK år 2019. Han var HIFK:s förstamålvakt fram till juli, då han skadade sig i derbyt mot HJK och var tvungen att stå över återstoden av säsongen. Origi och HIFK skrev på ett nytt ettårigt kontrakt i augusti 2019.

Origi är utan tvivel Kenyas genom tiderna mest framgångsrika målvakt, som även spelat för sitt hemlands landslag i sammanlagt 33 matcher under åren 2004-2016. Han fick norskt medborgarskap år 2017 och då avslutade han även sin landslagskarriär, varefter han inte längre har spelat internationella matcher. Origi har gått målvaktstränarkurser i Norge och jobbar även i HIFK som målvaktstränare i föreningens juniorer, till exempel inom Träna Med Stjärnorna -specialträningsprogrammet.

26.08.2019

Arnold Origi ja HIFK jatkosopimukseen

LUE ARTIKKELI
25.08.2019

Haastattelussa: Arnold Origi

KATSO VIDEO
09.05.2019

Henkilökuva: Mies tolppien välissä

LUE ARTIKKELI
21.07.2019

Kenialainen maalivahti siirtyy HIFK:hon

LUE ARTIKKELI