< Nikolas Saira

Representationslaget

Martti Puolakainen >

24

Adama Fofana

På lån från Vejle BK
ÅLDER

19

KONTRAKT

2020

POSITION

Mittfältare

MATCHER

3

MÅL

0

ASSISTS

0

OFFICIELLA MATCHER 2020 / UPPDATERAT 2.4.2020

Skaffa Adamas tröja!

Klubbar

  • -2018 FC Olympique Sport Abobo (CIV)
  • 2019 Vejle BK (DEN)
  • 2020- HIFK

Karriär

Adama Fofana lånades ut till HIFK från danska Vejle och han anlände till Finland i början av året. Tränarteamet har med intresse tagit emot den 19-åriga ivorianen, som förväntas ta stora framsteg i den personliga utvecklingen under tiden i HIFK:s representationslag denna säsong.

Fofana föddes i Abobo, som är en förort till en av landets mest tättbefolkade städer Abidja. Han började spela fotboll som 7-åring och spelade under sin juniortid främst på högerkanten, där han kunde dra nytta av sin lilla storlek och sin smidighet. Senare såg hans tränare potentialen i att flytta den unga spelaren till mittfältet, där han sedermera har spelat under sin proffskarriär. Ett av Fofanas allra första lag var hemstadens AJFA (Academie Des Jeunes Footballeur D’abobo Ajfa), där han spelade i flera år innan flytten till Olympic Sport Abobo CF (OSA) i slutet av år 2014. Där spelade han först i reservlaget för de unga spelarna, innan han fick ta steget upp till representationslaget. Klubben har producerat flera proffsspelare som flyttat ut i världen och så gick det även för den 18-åriga Fofana.

Han blev först utlånad till Danmark i början av 2019, men skrev på ett femårigt kontrakt efter att låneperioden tagit slut och blev därmed en av Vejle BK:s egna spelare. Då han anlände till Vejle spelade han först med U19-laget, samtidigt som han stundvis även tränade med representationslaget. I och med det nya kontraktet flyttade han slutligen upp till representationslaget snabbare än förväntat i augusti 2019, då klubbledningen blev övertygade om vilken potential den unga spelaren hade. Han debuterade i representationslaget i en match i danska cupens första omgång mot Allesø GF genast i början av augusti.

Fofanas tid i HIFK började i januari 2020 efter att han blev utlånad till Finland för hela säsongen 2020. Hittills har han spelat tre matcher i Finska Cupens gruppspel och fått sammanlagt 151 minuter speltid. HIFK ser möjligheter för Fofana att nå följande etapp i utvecklingen under Veikkausliigasäsongen, så det här är en spelare som det lönar sig att följa med noggrant.

30.12.2019

Kaksi uutta lainapelaaja Vejle BK:sta

LUE ARTIKKELI