17

Jani Bäckman

IKÄ

32

SOPIMUS

2021

PELIPAIKKA

Keskikenttä

Seurat

  • -2007 HJK/Klubi 04
  • 2008 FC Honka
  • 2009 FC Haka, Klubi 04
  • 2010 FF Jaro
  • 2011-2012 FC Lahti
  • 2013-2014 FC Viikingit
  • 2014 PK-35 Vantaa
  • 2015- HIFK

Ura

Jani Bäckman lukeutuu HIFK:n kokeneeseen kaartiin, sillä 33-vuotiaan ura aikuisten sarjoissa käynnistyi jo kaudella 2007. Debyytti tapahtui Ykkösessä Klubi-04:n riveissä. Bäckman oli siirtynyt HJK:n organisaatioon kolme vuotta aiemmin IF Sibbo-Vargarnasta. Ensimmäinen kausi Ykkösessä sujui Bäckmanilta hyvin ja kauden päätteeksi hän teki sopimuksen Veikkausliigaseura FC Hongan kanssa. Ensimmäinen Veikkausliigakausi espoolaisseuran paidassa tuotti Bäckmanille yhteensä 11 ottelua, joissa hän myös teki yhden maalin.

Bäckmanin sopimus FC Hongan kanssa kattoi myös kauden 2009, mutta mies siirtyi jo maaliskuussa lainasopimuksella FC Hakaan pelattuaan kuitenkin muutaman Liigacup -ottelun Hongan paidassa kevättalven aikana. Bäckman pelasi Veikkausliigaa valkeakoskelaisseuran paidassa yhteensä kahdeksan ottelua alkukauden aikana, onnistumatta kuitenkaan ottamaan itselleen vakiopaikan kokoonpanosta. Hän palasi elokuussa Honkaan, jossa hän tuli yhdessä ottelussa vaihdosta kentälle ennen siirtoa yhtä sarjaporrasta alaspäin. Bäckman palasi loppukaudeksi Klubi-04:n paitaan, jossa jälki oli kovaa: tuohon aikaan hyökkääjänä pelannut Bäckman teki loppukauden aikana viisi maalia seitsemään otteluun. Loppukauden vahvat otteet poikivat uuden mahdollisuuden Veikkausliigatasolla, kun Bäckmanin matka jatkui Pietarsaareen FF Jaron riveihin seuraavaksi kaudeksi.

Pietarsaaren visiitti jäi Bäckmanin osalta yhden kauden mittaiseksi, sillä kausi jäi kokonaisuutena rikkonaiseksi. Bäckman oli loukkaantumisten vuoksi sivussa joukkueensa kokoonpanosta lähes koko kesän ja kauden jälkeen edessä oli paluu etelään. Seuraavaksi seuraksi valikoitui Ykköseen pudonnut FC Lahti. Bäckman vakiinnutti paikkansa ja pääsi pelaamaan ehjän kauden lahtelaisseuran paidassa. Hän pelasi täydet 90 minuuttia yhtä vaille kaikissa pelaamissaan otteluissa ja oli mukana nostamassa FC Lahtea takaisin Veikkausliigaan. Bäckman jatkoi seurassa myös seuraavalla kaudella, pelaten 28 Veikkausliigaottelua, joissa maalejakin syntyi kaksi kappaletta.

Kahden FC Lahdessa vietetyn kauden jälkeen Bäckman palasi pääkaupunkiseudulle, kun hän teki sopimuksen FC Viikinkien kanssa. Uransa alkuvuosina lähinnä hyökkääjänä pelanneen Bäckmanin rooli oli hiljalleen alkanut muuttua aiempaa puolustavampaan suuntaan. Hän pelasi Ykköstä Viikingeissä puolitoista kautta, ennen kuin hän syyskuussa 2014 siirtyi Ykkösen sarjataulukon loppupäähän jämähtäneestä vuosaarelaisseurasta PK-35 Vantaan riveihin. Kaudeksi 2015 edessä oli paluu Veikkausliigatasolle ja tuosta kaudesta lähtien Bäckman on edustanut Helsingin IFK:ta. Hän on tähän mennessä pelannut yhteensä 147 Veikkausliigan, Ykkösen, Suomen Cupin ja Liigacupin ottelua HIFK:n paidassa ja tehnyt niissä 13 maalia.

Bäckman on hyvin monikäyttöinen pelaaja, joka on HIFK:ssa ajoittain pelannut myös keskuspuolustajana – sekä kerran jopa maalivahtina! Tämä tapahtui maaliskuussa 2017 Suomen Cupin ottelussa HJK:ta vastaan, kun HIFK:n silloinen maalivahti Carljohan Eriksson sai punaisen kortin ottelun 87. peliminuutilla HJK:n johtaessa lukemin 3-0. HIFK oli jo käyttänyt kaikki pelaajavaihtonsa, joten Bäckman meni maaliin loppuminuuteiksi. HJK sai Erikssonin ulosajoon johtaneesta tilanteesta myös rangaistuspotkun, jonka Bäckman onnistui torjumaan. Bäckmanin huikeasta alusta huolimatta HJK onnistui kuitenkin tekemään vielä yhden maalin lisäajalla, joten peli päättyi lopulta paikallisvastustajan 4-0 -voittoon.

Monikäyttöinen ikoni pelasi viime kaudella 16 ottelua tehden kaksi maalia. Kapteenistoon kuuluvaan Bäckmaniin valmentaja pystyy luottamaan tilanteessa kuin tilanteessa ja pelipaikalla kuin pelipaikalla. Joukkueen oma linkkuveitsi jatkaa HIFK-perheen iloksi seurassa myös kaudella 2021.

Sitaatti

”Kentälle tuon tehoja ja tasaisuutta. Kopissa valvon, että järjestyssääntöjä noudatetaan. Lisäksi tuon koppiin hyviä juttujani.”