< Tuukka Andberg

Edustusjoukkue

Vitinho >

77

Arnold Origi

KEN/NOR
IKÄ

36

SOPIMUS

2020

PELIPAIKKA

Maalivahti

OTTELUT

12

NOLLAPELIT

5

VEIKKAUSLIIGA 2020 / PÄIVITETTY 10.9.2020

Hanki Arnoldin fanipaita!

Seurat

  • -2006 Mathare United (KEN)
  • 2006 Tusker FC (KEN)
  • 2007-2010 Moss FK (NOR)
  • 2011 Fredrikstad (NOR)
  • 2012 Ullensaker/Kisa (NOR)
  • 2013-2017 Lilleström (NOR)
  • 2018 Sandnes Ulf (NOR) / Kongsvinger (NOR)
  • 2019- HIFK

Ura

HIFK:n maalilla on viime kaudesta lähtien nähty poikkeuksellisen intohimoinen urheilija ja suuri persoonallisuus nimeltään Arnold Origi. Kenian Nairobissa syntynyt ja varttunut maalivahti tulee kotimaansa kenties tunnetuimmasta jalkapalloperheestä: Arnoldin isä Austin sekä hänen setänsä Gerald pelasivat pitkät urat Kenian pääsarjatasolla. Arnoldin toinen setä, Mike, siirtyi puolestaan Belgiaan, jossa hän pelasi pitkän ammattilaisuran. Miken poika Divock, eli Arnoldin serkku, edustaa englantilaista suurseuraa Liverpoolia.

Origin tie maalivahdiksi alkoi sattumalta junioriaikojen katupelien yhteydessä. Hänen omien sanojensa mukaan pelipalloja saattoi olla tarjolla vain yksi sataa nuorta jalkapalloilijaa kohden, joten oli keksittävä luovia keinoja, joiden avulla pääsi pelaamaan mahdollisimman paljon. Jos pelaaja teki rankkarikisassa maalin, sai hän tiputtaa kenet tahansa joukosta ulos kisasta. Arnold lukeutui kaveripiirinsä parhaimpiin maalintekijöihin, joten hänet valittiin yleensä pois ensimmäisten joukossa. Hän päätti siksi mennä maaliin, jotta saisi pelata mahdollisimman paljon – ja loppu on historiaa.

Arnold Origin ensimmäinen joukkue aikuisten sarjoissa oli nairobilaisseura Mathare Unitedin edustusjoukkue Kenian pääsarjassa. Seura perustettiin 1990-luvulla antaakseen Nairobin slummialueiden lapsille ja nuorille mahdollisuuden pelata jalkapalloa, ja tämä arvokas työ tuotti tulosta, sillä Mathare Unitedia on koko 2000-luvun aikana pidetty yhtenä Kenian parhaimmista seuroista. Origi nousi nopeasti joukkueensa ykkösmaalivahdiksi, jonka jälkeen hän kesällä 2006 siirtyi Tusker FC:n maalille. Tusker on yksi Kenian kautta aikojen menestyneimmistä seuroista, mutta Origin aika seurassa jäi kuitenkin nopeahkoksi visiitiksi. Talvella 2007 hän nimittäin sai kutsun testijaksolle Norjaan, jossa hän jakson jälkeen teki sopimuksen Moss FK:n kanssa.

Norjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelannut Moss FK oli Arnold Origin edustama seura lopulta yhteensä viiden kauden ajan. Origi sopeutui hyvin uuteen asuinympäristöönsä ja pelasi heti ensimmäisellä kaudellaan 24 ottelua joukkueensa maalilla. Moss kuului Arnoldin kolmen ensimmäisen kauden aikana sarjan keskikastin joukkueisiin, mutta kaudella 2010 se sijoittui sijalle 15., mikä merkitsi putoamista yhtä sarjaporrasta alemmas. Origi jatkoi seurassa myös kaudella 2011 Norjan kakkosdivisioonassa ja teki tuon kauden aikana ensimmäistä kertaa yhteistyötä HIFK:n päävalmentaja Tor Thodesenin kanssa, sillä Thodesen palkattiin Mossin uudeksi päävalmentajaksi joukkueen pudottua kakkosdivisioonaan. Origi toimi tuttuun tapaan Mossin ykkösmaalivahtina ja pääsi kauden 2011 aikana myös pelaamaan ensimmäiset ottelunsa Norjan pääsarjassa siirryttyään lainasopimuksella Fredrikstadiin. Moss ei onnistunut nousemaan takaisin Ykköseen, joten Origilla oli edessään uuden seuran etsintä kauden jälkeen.

Origi pelasi kauden 2012 Norjan Ykkösen Ullensaker/Kisan ykkösmaalivahtina, kunnes hän kaudeksi 2013 siirtyi Norjan pääsarjaan Lilleströmin riveihin. Hän nousi toisella kaudellaan seuransa ykkösmaalivahdiksi ja oli sitä aina kauden 2017 loppuun saakka. Lilleström ei lukeudu Norjan suurseuroihin ja oli sarjan keskikastissa myös koko sen ajan, jonka Origi pelasi seurassa, mutta saavutti Cup-mestaruuden kauden 2017 päätteeksi. Tuolloin 34-vuotias Origi kutsuttiin kauden päätteeksi testijaksolle englantilaiseen Crystal Palaceen, muttei kuitenkaan saanut sopimusta seuraan. Hän palasi Norjaan, mutta kun Lilleström jo oli ehtinyt palkata uuden maalivahdin Origin tilalle, oli seuraavaa osoitetta haettava muualta. Lopulta Origi pelasi kauden 2018 Norjan Ykkösessä edustaen sekä Sandnes Ulfia että Kongsvingeria, ennen siirtymistä Suomeen ja HIFK:hon tutun päävalmentajan alaisuuteen kaudeksi 2019. Origi oli HIFK:n ykkösmaalivahti aina heinäkuun alkuun saakka, jonka jälkeen derbyssä HJK:ta vastaan tapahtunut loukkaantuminen piti miehen sivussa koko loppukauden. Origi ja HIFK solmivat vuoden jatkosopimuksen elokuussa 2019.

Origi on kiistatta Kenian kautta aikojen parhaiten menestynyt maalivahti, joka myös on pelannut kotimaansa maajoukkueessa yhteensä 33 ottelua vuosina 2004-2016. Vuonna 2017 hänelle myönnettiin Norjan kansalaisuus asuttuaan maassa kymmenen vuotta, jonka myötä Origi myös lopetti maajoukkueuransa, eikä häntä sen jälkeen enää ole nähty kansainvälisissä otteluissa. Origi on käynyt maalivahtivalmennuksen kursseja Norjassa ja toimii HIFK:ssa myös maalivahtivalmentajana seuran junioripuolella, esimerkiksi Treenaa Tähtien Kanssa -erityisvalmennusohjelman puitteissa.

26.08.2019

Arnold Origi ja HIFK jatkosopimukseen

LUE ARTIKKELI
25.08.2019

Haastattelussa: Arnold Origi

KATSO VIDEO
09.05.2019

Henkilökuva: Mies tolppien välissä

LUE ARTIKKELI
21.07.2019

Kenialainen maalivahti siirtyy HIFK:hon

LUE ARTIKKELI