Skip to main content

A-poikien (P20) SM-sarja palasi viikonloppuna kesätauolta ja sunnuntaina oli Talissa kärkikamppailun aika, kun neljäntenä olevan HIFK:n vieraaksi saapui sarjaa johtava Turun Palloseura. Ottelusta tuli todellinen maalijuhla sillä palloa haettiin verkoista yhteensä kahdeksan kertaa. Tähtirinnat olivat kuitenkin viimeistelyssä terävämpiä ja lopputulos kirjattiin kotijoukkueen hyväksi 5-3 (2-1). Punapaidat olivat voittaneet TPS:n myös viimeisessä ottelussaan ennen kesätaukoa, joten syyskierros jatkui siitä mihin keväällä jäätiin.

Aurinkoisessa ja lämpimässä, joskin myös tuulisessa säässä käyty kamppailu oli epäilemättä yleisön mieleen. Sekä IFK että TPS lähtivät taistoon voitto mielessään ja peli oli myös sen mukaista; tilanteita riitti puolin ja toisin, eikä suvantovaiheita juuri nähty. Vierasjoukkue oli lähimpänä siirtyä johtoon jakson puolivälissä, jolloin pallo osui kulmapotkun jälkimainingeissa IFK-maalin ylähirteen. Pian tämän jälkeen tähtirinnat kuitenkin esittivät komean hyökkäyksen ja tulostakin syntyi. Pasi Forsman pelasi pallon oikeaan laitaan Arttu Heikalle, jonka keskityksestä Joakim Ärilä viimeisteli varmasti ottelun avausmaalin.

Kun vauhtiin oli kerran päästy, niin lisää oli pian tulossa. TPS pääsi tasoittamaan, kun IFK:n linjojen väliin jäi hiukan liikaa tilaa ja mustavalkoisten Erik Mirel ampui pallon tarkasti vasempaan alanurkkaan. Tähtirinnat kuittasivat tämän kuitenkin melkein saman tien sillä pari minuuttia myöhemmin Pasi Forsman puski Niklas Åhlgrenin keskityksestä kotijoukkueen jälleen johtoon. Tilanteessa osoitettiin konkreettisesti että pallon toimittaminen maalille usein kannattaa. Lukemat siis 2-1 ja näissä numeroissa siirryttiin myös taukoa viettämään.

IFK aloitti toisen puoliajan erittäin vahvasti ja oli melkeinpä vain ajan kysymys milloin vierasjoukkueen verkko heilahtaa. Kymmenisen minuuttia oli pelattu kun Joakim Ärilä kaadettiin takaapäin rangaistusalueen sisäpuolella ja pallo vietiin pilkulle. Tommi Jyry antoi TPS-veskari Olli Hakanpään aavistaa vasemmalle ja sijoitti sitten pallon käytännössä tyhjään maaliin. Vierasjoukkue ei kuitenkaan lannistunut ja vähitellen myös IFK:n maalilla nähtiin vaarallisia tilanteita entistä useammin. Päivän komeimmasta osumasta vastasikin TPS:n Anton Lindqvist, jonka upea kaukolaukaus upposi vastustamattomasti ylänurkkaan noin varttitunti ennen loppua.

Kotijoukkueen yhden maalin johdossa jatkettiin sitten melkeinpä loppuhetkille saakka. Lopullisen niitin iski Joakim Ärilä päivän toisella osumallaan. Taistelu ja loppuun saakka pelaaminen palkittiin, kun Ärilä runnoi toisen paluupallon turkulaisten verkkoon ja samalla numeroiksi 4-2. ”Jokke” on saanut kovan draivin päälle, sillä perjantaina syntyi kaksi maalia kun HIFK/2 kaatoi Kolmosen syyskierroksen avauksessaan Spartakin. Vaikka peli oli jo ratkennut, sai Taliin saapunut yleisö nähdä vielä kaksi täysosumaa. Vaihdosta kentälle saapunut IFK:n Abaas Ismail ajoi laidalta keskelle ja upotti pallon ylänurkkaan hienolla ulkosyrjävedolla. Aivan lisäajan viime hetkillä TPS:n Mauro Severino pääsi puolestaan kaventamaan lukemiksi 5-3, ja tämä jäi myös ottelun lopputulokseksi.

HIFK – TPS  5-3 (2-1)

1-0  Joakim Ärilä (28.)
1-1  Erik Mirel (34.)
2-1  Pasi Forsman (35.)
3-1  Tommi Jyry rp. (55.)
3-2  Anton Lindqvist (74.)
4-2  Joakim Ärilä (87.)
5-2  Abaas Ismail (90.)
5-3  Mauro Severino (90+3.)

IFK:n kokoonpano: Axel Anderson (mv); Topias Pennanen, Rasmus Smidtslund, Axel Lönnfors, Niklas Åhlgren; Pasi Forsman, Tommi Jyry; Miika Lindqvist, Joakim Ärilä (88. Robin Hanner), Arttu Heikka (69. Abaas Ismail); Samu Häkälä (80. Otto Jukko).

Kommentteja kentältä ja kentän laidalta

Joukkueen kapteenina toiminut Pasi Forsman:
– Sellainen ottelu, tuli ainakin paljon maaleja. Mentiin päästä päähän lujaa, Tepsi pelasi kovaa ja me pelasimme kovaa. Varmaan oli yleisöystävällinen peli! Yleensä pelaamme kovia vastustajia vastaan paremmin, Tepsiä vastaan on kiva pelata ja turkulaiset on aina kiva voittaa. Ehkä siinä on syy hyviin tuloksiimme tämän kauden keskinäisissä otteluissa!

– Olin itse alkuvuoden intissä ja se on meikäläistä ottanut vähän irti futiksen pelaamisesta. Meillä on lisäksi kokoonpano vähän muuttunut nyt kun muutama jätkä on lähtenyt. Uudet kaverit ovat kuitenkin tulleet hyvin sisään joukkueeseen ja ottaneet roolia. Loppukauden tavoitteemme on ehdottomasti Suomen mestaruus, sitä lähdetään hakemaan. Peli kerrallaan mennään eteenpäin ja yritetään ottaa mahdollisimman paljon pisteitä. Katsotaan sitten loppukaudesta miltä tilanne näyttää. Toivottavasti ollaan silloin kärjessä!

HIFK A:n päävalmentaja Teemu Kankkunen:
– Lähdettiin kyllä peliin tiukan joukkuepuolustamisen kautta, vaikka sitä ei ehkä lopputuloksesta uskoisi. Olemme tähän mennessä pelanneet melko vähämaalisia otteluita mutta tänään tuli sitten onnistumisia laajalla rintamalla. Onhan se vähän mielenkiintoista että olemme voittaneet hallitsevan Suomen mestarin TPS:n tällä kaudella jo kolme kertaa (SM-karsinta mukaan lukien) ja tehneet joka pelissä 3-5 maalia. Olisi toki hyvä onnistua samalla tavalla myös niitä ennalta heikompiakin joukkueita vastaan.

– Joka tapauksessa jengi oli tänään hyvin latautunut ja valmiina kamppailemaan. Puolustuslinjaan tuli pientä säätämistä kun Niklas Åhlgren siirrettiin laitapakiksi, mutta hyvin Nikke klaarasi hommansa. Tämä oli fyysinen peli ja varmasti yleisön mieleen. Puolustimme varsin hyvin minkä lisäksi veskarimme Axel Anderson otti varmaan neljä ”gamesaveria” siinä vaiheessa kun peli oli vielä auki. Pidettiin puolustuspelaaminen hyvänä, iskettiin vastaan ja tehtiin lopulta se 4-2. Sen jälkeen meni vähän junnupalloiluksi mutta onneksi peli oli jo ratkennut. Tauon jälkeen ensimmäinen ottelu on usein vähän hurlumheitä, joten oli tärkeää että sekä HIFK A että HIFK/2 saivat kukin tahollaan hyvän lähdön syyskauteen.

Viikonlopun tulosten myötä kamppailu A-poikien SM-sarjan kärkisijoista kiristyy entisestään. Tappiosta huolimatta TPS säilytti paikkansa sarjan kärjessä, mutta IFK ja FC Espoo vaanivat enää kahden pisteen päässä, ja näiden takana on puolestaan neljä joukkuetta tiiviissä nipussa. Tärkeitä pisteitä on siis jaossa pitkälle syksyyn saakka. IFK pelaa seuraavan ottelunsa ensi perjantaina, jolloin vastassa on FC Lahti vieraskentällä. Tähtirintojen seuraava kotiottelu on puolestaan ohjelmassa lauantaina 12. elokuuta. Silloin Talin urheilupuistoon saapuu vierailulle JJK Jyväskylästä.

HIFK A:ta tukemassa kaudella 2017:

Ottelukuvat: Riku Laukkanen / R1ku Exposures