Skip to main content

HIFK och A-junioren Joonas Salmi, 19, har skrivit under ett kontrakt gällande säsongen 2017. Salmi, 19, är den första A-junioren att få ett ligakontrakt i nutida HIFK. Den 191 cm långa högerbacken har även erfarenhet av att spela som anfallare och ytter.

– Salmi är löpstark spelare, som är redo för den fysiska nivå som krävs i herrarnas matcher. Han kommer till representationslaget från föreningens egna juniorverksamhet och det är den vägen en spelare borde gå. Joonas har nu gått stigen till slut, säger HIFK:s chefstränare Antti Muurinen.

-Det är fint att han klarat sig så väl på träningarna. Han är en lovande spelare. Vi hoppas att han vidare utvecklas och håller sin höga standard. Som person och spelare är Joonas full av självförtroende och spelar väldigt fördomsfritt. Han håller sig lugn ute på plan och jag tror stenhårt på att han kommer vara redo att spela i Veikkausligan redan kommande sommar, säger Muurinen.

Salmi tränade tillsammans med HIFK:s representationslag redan förra säsongen. Han uppskattar att han kommer utvecklas ännu mera följande säsong i och med alla träningar och matcher. Salmi spelade sin första herrmatch i träningsmatchen emot Kuopion Palloseura.

– Strålande ”fiilis”, nu när man äntligen får komma med i laget. Jag tycker jag har hängt med väl på träningarna och senast i matchen mot KuPS märkte jag att herrarnas matcher har ett mycket högre tempo. Jag spelade bra i den matchen och jag höll tempot, även mina defensiva löpningar och spelöppningarna är något jag måste förbättra, säger Salmi målmedvetet.

Självförtroende är något HIFK-försvarets nykomling inte saknar.

– Mitt mål för kommande säsong är att få en plats i öppningselvan. Jag kanske inte lyckas direkt, men under säsongens lopp kommer jag göra allt för att säkra en plats åt mig själv. Om inte nästa säsong så senast säsongen efter det, säger Salmi.

”Bra färdigheter för att utvecklas till en riktigt bra ligaförsvarare”

Efter en lång karriär som spelare och tränare för HIFK:s representationslag, tog Teemu Kankkunen i december 2015 huvudansvaret för föreningens A-juniorer. Kankkunen har på nära håll sett Salmi utvecklas. Enligt Kankkunen är Salmis flytt till representationslaget ett utmärkt exempel på hur hårt arbete avlönas.

– Salmi har varit bland de mest målmedvetna och tävlingsinriktade A-juniorerna. Hans löpkraft och styrka i en-mot-en situationer, såväl som hans kämpaglöd, ger honom goda färdigheter till att utvecklas till en riktigt bra ligaförsvarare. Då han spelat en stor del av sin juniorkarriär som ytter är han även duktig på att föra bollen mot mål. Positionsbytet till högerback skedde relativt nyligen. Så länge hans positionsmässiga färdigheter utvecklas kan han bli en likadan attitydsspelare som t.ex. Tommi Vesala eller Matias Hänninen, berättar Kankkunen.