Skip to main content

Man behöver inte vänta till våren för att se HIFK slåss om viktiga poäng på fotbollsplanen. A-pojkarnas FM-kval spelas från slutet av januari till slutet av mars, och de stjärnprydda inleder seriesäsongen inkommande söndag. HIFK ska då möta FC Honka från Esbo i Tali fotbollshall.

Säsongen 2014 var framgångsrik för HIFK:s A-pojkar. Laget avancerade från Division 2 till Division 1 på våren. På hösten blev rödtröjorna tredje i sin grupp i Division 1, vilket gav en plats i FM-kvalserien med 20 lag på vintern 2015. A-pojkarnas FM-kval spelas i två grupper (södra och norra) med 10 lag. De 4 bästa i båda grupperna går till FM-serien, medan lagen på plats 5-6 kvalar sinsemellan om de två sista platserna. Det betyder att endast tio lag spelar i A-pojkarnas FM-serie.

Kampen blir hård men så har det också arbetats hårt i HIFK under hösten och vintern, för att allt ska vara klart när allvaret börjar. Mer än 70 spelare deltog i de öppna träningarna som inleddes i oktober, och 25 av dem fick en plats i det slutliga laget. Till A-pojkar räknas i år spelare som är födda 1996 och 1997, och största delen av rödtröjorna representerar den yngre årskullen. Dessutom finns två 1998 födda spelare i laget: målvakten Emil Niemistö, som tar steget upp från HIFK B, samt anfallaren Marco Meckelborg som kommer från Grankulla IFK.

Tränaren för HIFK A, Bujar Bogujevci.

Tränaren för HIFK A, Bujar Bogujevci.

 
– Vi håller tidtabellen, lovar HIFK A:s chefstränare Bujar Bogujevci.  – Laget spikades redan i början av november. Endast riktiga lagspelare tog en plats i truppen, inga egoister rymdes med. Senare fick vi ännu mittfältaren Jimi Riikonen, som i första hand ska träna med representationslaget. Att det var så många som ville komma med är ett tecken på att en plats i FM-kvalet lockar. Delvis beror intresset säkert också på att herrlaget avancerade till fotbollsligan. I princip är dörren nu öppen från A-pojkarna till ligan.

Hur har träningen sett ut på hösten och vintern?

– Vi har kört in vår spelstil och börjat med större helheter för att sedan gå över till mindre detaljer. Vi samlas vanligen 6 gånger per vecka. Fysikträningarna har planerats noggrant tillsammans med Mikko Laaksonen. Ett stort tack till Mikko, han har haft en mycket aktiv roll!

– Lagets styrka är spelstilen, både med och utan boll. Å andra sidan har vi ganska många nya spelare och alla har ännu inte anammat vår filosofi helt och hållet. Men vi har arbetat hårt och jag tror att även den här saken ordnar sig, bara vi går lugnt framåt, säger ”Bogu”.

Hurdana förväntningar har HIFK A inför FM-kvalet?

– Södra gruppen är säkert mycket jämn, det har även träningsmatcherna utvisat. Varje match är viktig och ingen kommer att ta lätta poäng. HIFK A siktar på att ta en plats i FM-serien. Och det är bara positivt med riktiga tävlingsmatcher redan på vintern, så det inte blir ett uppehåll på 5-6 månader.

Finns det ännu någonting som du själv vill ta upp?

– Jag hoppas att Stadin Kingit är på plats för att stöda oss i varje match i FM-kvalserien! Unga spelare gillar det säkert och ger ännu mer då de märker att de har supportrarnas stöd, avslutar Bogu.

En av spelarna som ska jaga en plats i A-pojkarnas FM-serie är mittfältaren Leo Rautiainen. Han premierades med Ragnar Lindbäck – pokalen (Årets kämpe) på föreningens säsongsavslutning i höstas. En sådan attityd krävs också i kvalserien, som för HIFK:s del startar på söndag.

Leo Rautiainen, mittfältare.

Leo Rautiainen, mittfältare.

 

– Jag tror att vi har en bra chans att klara oss i serien. Vi har ganska många nya spelare, men lagbygget var klart redan på hösten och vi har fått träna tillsammans sedan dess. Sammanhållningen är bra och jag tycker att vårt eget spel fungerar mycket bra, säger ”Lege”.

Laget siktar på en plats i FM-serien. Med vilka medel kommer man att uppnå målet?

– Hårt arbete, god laganda, ihärdighet. Och vi ser till att motståndarna kommer att ha mycket få målchanser!

Har du någon uppfattning om de kommande motståndarna?

– Någon särskilt klar uppfattning om motståndarna har jag nog inte. Men jag tror att varje match blir mycket tuff, och att man får kämpa för fullt om varenda en poäng i serien.

HIFK:s representationslag avancerade till fotbollsligan. Har du redan rödtröjornas flaggskepp i sikte?

– Visst vore det kul att spela i representationslaget, men den här säsongen är nu viktigast. Särskilt kvalserien är viktig med tanke på eventuellt spel i FM-serien. Längre än så lönar det sig ännu inte att fundera. Själv är jag äntligen i bra form nu, de två föregående vintrarna var mer skadepräglade, berättar Leo Rautiainen som nu inleder sin femte säsong som juniorspelare i HIFK.

HIFK A och SAPA i en träningsmatch i Nordsjö tidigare i januari. Foto: Henrik Alfthan.

HIFK A: matcherna i A-pojkarnas FM-kvalserie 2015

Sön 01.02. kl. 16:15 HIFK – FC Honka
Lör 07.02. kl. 13:15 KäPa – HIFK
Ons 11.02. kl. 19:00 FC Espoo – HIFK, Esboviken
Lör 21.02. kl. 17:45 HIFK – FC Inter
Lör 28.02. kl. 15:45 HJK – HIFK
Sön 08.03. kl. 16:15 HIFK – PK-35 VJS/YJ
Lör 14.03. kl. 19:15 IFK Mariehamn – HIFK, Mariehamn
Lör 21.03. kl. 16:15 TPS – HIFK, Åbo
Lör 28.03. kl. 17:45 HIFK – KaaPo

Matcherna spelas i Tali fotbollshall, ifall ingen annan spelplats står angiven.

Spelprogram och tabell:
http://www.palloliitto.fi/tulospalvelu/2015/a-pojat/a-poikien-sm-etelainen