Haastattelussa Walter Viitala

By 3.8.2011 No Comments

PPJ Eirassa pelaajauransa aloittanut Walter Viitala siirtyi HIFK:hon 15-vuotiaana. Junioripelien lisäksi ”Wade” ehti pelata viisi ottelua seuran edustusjoukkueessa jo kaudella 2009, jolloin tähtirinnat vaikuttivat Kakkosen A-lohkossa. Debyytti sinivalkoisissa oli puolestaan tapahtunut jo kesäkuussa 2008, jolloin Viitala vartioi Suomen maalia U16-maajoukkueen ottelussa Italiaa vastaan.

Viime vuoden Walter Viitala vietti FC Hongan organisaatiossa pelaten etupäässä Kakkosen B-lohkoa Pallohongan riveissä. Talvella Viitala pääsi kaksi kertaa tositoimiin FC Hongan otteluissa Liigacupissa. Huhtikuussa Wade kuitenkin palasi HIFK:n riveihin tämän kauden kattavan lainasopimuksen turvin. Nuori maalivahti on tänä vuonna lisäksi noussut U21-maajoukkueeseen, jonka seuraava tapahtuma on EM-karsintaottelu Sloveniaa vastaan ensi viikolla. Toukokuussa Wade vieraili myös A-maajoukkueen leirillä.

Ensi lauantaina kohdataan PS Kemi Kings. Millaiset ovat mietteet ottelun alla?

– Nyt kyllä täytyy kääntää kurssi! Alla on liian monta tappiota ja nyt alkaa muutenkin tulla vastaan joukkueita jotka pitää voittaa. Ottelu kerrallaan kuitenkin mennään eteenpäin ja keskitytään vain siihen seuraavaan peliin.

Viime kausi meni FC Hongan organisaatiossa mutta nyt olet jälleen punapaitojen mies. Miltä tuntuu pelata taas HIFK:ssa?

– Hyvin tässä on mennyt. Olen pelannut täällä yhdeksän ottelua ja oikeastaan ainoa huono peli on ollut tämä viimeisin. Ja HIFK:ssa on toki mukava olla noin muutenkin!

Olet tällä kaudella ollut HIFK:n eniten pelannut maalivahti. Millainen sarja Ykkönen mielestäsi on?

– Aika vaihteleva. Meillä on monessa pelissä ollut niin hyvä puolustus että itselleni ei hirveästi tilanteita ole tullut, mutta sitten meille on tehty maaleja omista möhläyksistämme. Yleisesti ottaen Ykkönen on kuitenkin kehittymisen kannalta hyvä sarja – myös maalivahdille.


Kausi alkoi hyvin mutta nyt on alla muutama tappio. Millä eväillä HIFK:n kurssi saadaan taas käännetyksi?

– Treenien kautta nousuun, siitä se lähtee. Itseluottamus takaisin ja aletaan tehdä niitä juttuja mitä oikeasti osataan. Nyt on pallo polttanut jalassa liikaa. Uskon kyllä että kurssi kääntyy!

Mikä sai sinut aikoinaan ryhtymään juuri maalivahdiksi? Ja oletko kokeillut muita pelipaikkoja?

– Nuorempana pelasin vähän kaikilla paikoilla, sekä hyökkääjänä että puolustajana. Veskarin touhut aloitin vasta joskus 14-15 vuoden ikäisenä. Sattumaa sikäli että mitään erityistä hinkua minulla ei maaliin ollut. Pääsin kuitenkin Jarkko Tuomiston valmennukseen ja siitä se lähti.

Mikä on mielestäsi parasta maalivahtina olemisessa, ja mikä on huonointa?

– Parasta on se että pystyy oikeasti pitämään jengiä pystyssä ja että on joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Toisaalta kritiikkiä tulee aika paljon ja hirveästi ei kehuta. Jos tekee virheitä niin omissa soi nopeasti, kuten maanantaina kävi…

Olet pelannut jo vuosia nuorten eri ikäluokkien maajoukkueissa, ja ensi viikolla on jälleen komennuksen aika. Mikä on paras muisto tai kokemus sinivalkopaidassa tähän mennessä?

– Hieno hetki oli kun viime maaliskuussa sain kutsun U21-maajoukkueen peliin Slovakiaa vastaan, eli pari vuotta minua vanhempien ryhmään. Toiseksi täytyy mainita A-maajoukkueen leiri viime toukokuussa. Siellä meni tosi hyvin ja sain positiivista palautetta maalivahtivalmentaja Antti Niemeltä ja päävalmentaja Mixu Paatelaiselta.


Millainen on ollut seuraavien henkilöiden vaikutus uraasi: Eero Laurila, Jarkko Tuomisto, Gert Remmel?

– Siinä ovat oikeastaan ne kolme isointa tekijää. Tuohon pitää vielä lisätä Juha Nick, joka valmensi minua pitkän ajan, aina siitä asti kun jalkapallon pelaamisen aloitin.

– Jarkon kanssa olen ollut varmaankin kaikista eniten tekemisissä. Gert on puolestaan ohjannut minua ammattimaisempaan suuntaan ja neuvonut mitä pitää tehdä, jotta jonakin päivänä olisin ammattilainen.

Eero valmensi minua viisi vuotta junioriaikoina ja oli todella hyvä koutsi. Olin jossain vaiheessa aikeissa siirtyä erääseen toiseen helsinkiläisseuraan mutta Eero sai minut jäämään, ja se on osoittautunut todella hyväksi ratkaisuksi!

Millaiset tulevaisuudensuunnitelmat sinulla on jalkapallon suhteen?

– Ensi kauden tavoitteena on vakiinnuttaa pelaavan maalivahdin paikka Veikkausliigassa. Uskon että minulla on mahdollisuudet pelata ensi kaudella liigaa Hongan riveissä. Mutta ilmaiseksi se ei todellakaan tule. Täytyy olla tosi hyvä treeneissä ja tehdä hirveästi duunia.

Mitä pidät HIFK:n tämän kauden kotikentästä eli Brahen kentästä?

– Intiimi ja tunnelmallinen paikka jossa kannattajat saavat hyvän metelin aikaiseksi. Alusta ei kuitenkaan oikein ole mieleeni, pidän enemmän luonnonnurmesta.

Onko vielä jotakin mitä itse haluaisit sanoa tai kommentoida? Sana on vapaa!

– Toivottavasti minusta vielä tulee jotain isoa ja nimeni jää ihmisten mieleen!

Kuvat: Henrik Alfthan